Tip Hiking Untuk Beginner 7 Langkah Wajib Ambil Tahu

Bagi yang baru berjinak-jinak wajib ambil tahu tip hiking untuk beginner. Mendaki gunung atau hiking sudah menjadi trend aktiviti riadah yang popular kini.

Jika tidak melakukan persiapan yang sempurna bimbang akan timbul masalah lebih-lebih lagi jika sudah sampai ke puncak. Kena ambil tahu tip hiking untuk beginner sebelum mendaki.

Jika kurang persediaan fizikal, pendaki mudah terasa penat atau mungkin mudah mengaku kalah untuk meneruskan pendakian dan menyusahkan ahli pasukan.

Jarak yang jauh, cuaca yang tidak menentu dan cabaran yang tidak disangka adalah dugaan yang perlu ditempuh untuk ke puncak. Tip hiking untuk beginner sangat membantu mereka yang baru nak mencuba.

Tip hiking untuk beginner yang sangat membantu.
Photo by Cliford Mervil from Pexels

Tip Hiking Untuk Beginner

Jogging setiap pagi atau petang
Tip hiking untuk beginner yang pertama ialah jogging. Jogging adalah senaman kardio yang paling mudah dan penting untuk dilakukan. Ini kerana dengan jogging dapat memperkuatkan otot kaki dan menyediakan otot kaki ini dalam ekspedisi pendakian.

Otot kaki menjadi kuat dan tidak cepat letih. Jika otot kaki tidak dilatih sejak awal pasti sukar untuk meneruskan pendakian lebih-lebih lagi jika melalui jalan yang sukar dan mencabar.

Sekurang-kurangnya sebulan sebelum ekspedisi pendakian sudah mula jogging setiap hari. Jika tidak pagi cuba jogging di waktu petang atau malam. Namun, tips yang perlu dilakukan adalah setiap hari jarak yang ditempuh mesti bertambah setiap hari.

Buat permulaan cuba sasarkan jarak larian sejauh 500 meter. Hari demi hari tambah jarak larian sehingga sekurang-kurangnya 800 meter. Pasti otot menjadi kuat dan bersedia untuk memulakan pendakian.

Kayuhan basikal
Tip hiking untuk beginner yang kedua ialah berbasikal. Selang empat hari sekali boleh diselang-selikan berbasikal dengan jogging. Sebagai permulaan mungkin boleh berbasikal sekitar kawasan perumahan atau taman yang berdekatan.

Tetapi, untuk sesi yang berikutnya cuba mengayuh basikal di kawasan yang berbukit. Ini bertujuan untuk menguatkan otot kaki dan membiasakan kaki untuk melalui kawasan yang berbukit atau mendaki bukit.

Memang jika ingin mendaki memerlukan aktiviti memanjat bukan?

Kepuasan hiking bila dapat sampai ke puncak. Namun hiking untuk beginner wajib hadam tau!
Photo by Noel Ross from Pexels

BACA: Lilin aromaterapi boleh bantu kurangkan stres, lilin pun ada cara nak jaga juga ya.

Latihan ringan
Tip hiking untuk beginner yang ketiga ialah latihan ringan. Melakukan senaman kardio memang sudah memberi penyediaan kepada otot kaki dan tubuh untuk melakukan aktiviti pendakian.
Namun, pasti akan lebih baik sekiranya melakukan latihan ringan lain agar dapat menguatkan otot kaki dan juga tubuh secara keseluruhan.

Latihan turun naik tangga
Tip hiking untuk beginner yang keempat ialah turun naik tangga. Fokus utama ketika mendaki dan menuruni gunung bukan hanya pada kekuatan otot kaki dan stamina semata-mata.

Kekuatan kaki yang berjalan pada jalan, seperti tanah, batu dan pasir perlu dikuasai. Jika sudah mempunyai kekuatan ini, apa sahaja cabaran ketika mendaku pasti dapat ditempuhi.

Latihan turun naik tangga ini jika dijadikan sebagai rutin harian di rumah atau di pejabat boleh menguatkan otot kaki.

Apatah lagi jika selepas berjogging, melakukan latihan turun naik tangga ini. Lakukan selama 10 minit setiap hari.

Permandangan indah di atas puncak gunung menag tak dapat diungkap dengan kata-kata.
Photo by Andrei Tanase from Pexels

Otot paha kuat dengan squat jumps
Kemantapan kaki dan kekuatan otot paha juga boleh dilakukan dengan latihan squat jumps. Bila waktu yang sesuai dilakukan latihan ini.

Sebaik sahaja selepas berjogging cuba lakukan lompatan ini. Jika dilakukan dengan konsisten pasti dapat memiliki otot paha yang lebih kuat.

Tips, selepas selesai 1 set squat jumps rehat selama 10 saat untuk set yang seterusnya. Boleh lakukan sebanyak empat set.

Bina otot tangan dengan push up
Ketika mendaki bukan sahaja memerlukan kekuatan otot kaki malah mendambakan kekuatan otot tangan.

Kekuatan otot tangan juga perlu dilatih untuk menyeimbangkan diri dan membantu memanjat atau merangkak ketika menempuhi sasaran untuk ke puncak.

Latihan push up secara rutin setiap hari boleh membantu dan menjadi salah satu alternatif untuk menguatkan otot tangan.
Selepas jogging atau mengayuh basikal lakukan latihan push up ini. Jangan memaksa diri melakukan di luar kemampuan. Lakukan perlahan-lahan dan mengikut kemampuan.

Apabila sudah biasa mungkin hanya dengan satu tangan pun boleh melakukan push up.

Latihan back up untuk belakang
Mendaki gunung bukan membawa diri semata-mata. Perlu menggalas beg untuk membawa makanan atau apa sahaja keperluan di puncak gunung.

Oleh itu, persediaan bahagian belakang juga perlu diperkuatkan.

Latihan tambahan diperlukan untuk memperkuatakan bahagian belakang iaitu back up.

Latihan pernafasan
Pernafasan yang lancar dan teratur sangat penting ketika mendaki.

Ini kerana berjalan dengan jarak yang jauh, membawa beban yang berat dan jalan yang mencabar pasti membuat nafas kencang dan tidak teratur.

Itu belum lagi termasuk perbezaan tekanan udara yang berbeza ketika di awal pendakian sehingga ke puncak.

Cara yang paling baik dilakukan adalah dengan latihan pernafasan.

Senaman pernafasan yang paling mudah adalah dengan aerobik. Cukup hanya dilakukan tiga kali seminggu untuk membantu pernafasan yang teratur.

Satu lagi cara yang membantu pernafasan yang teratur adalah dengan berenang.

Berenang selama dua kali seminggu bukan sahaja membantu latihan pernafasan malah boleh membantu menguatkan otot kaki dan juga tangan.

Tak sangka! Makan buah boleh bantu atasi stres rupanya.

One Response

  1. netty September 13, 2021

Leave a Comment!

error: Content is protected !!