Isteri sekarang hebat-hebat. Ada kerja tetap, ada pendapatan sendiri, berdikari untuk kemana-mana, berpelajaran tinggi, berani ke depan dan semakin bijak berbicara.

Awal perkahwinan dulu saya keras. Saya antara kategori isteri yang perjuangkan hak sama rata. Saya yang banyak atur semua perkara. Semakin lama, saya makin sedar dan faham. Apa yang saya buat ni dah silap.

Kunci kebahagian rumah tangga bila kita berada di kedudukan kita dan meletakkan suami di kedudukan dia. Bahasa yang mudah adalah, dulu saya lebih dominan dalam rumah tangga.

Tak ada apa yang bagus pun isteri yang lebih dominan dalam rumah tangga. Kita nak menang, tapi sebenarnya kita sedang kalah. Kita sedang menjemput masalah lain sikit demi sedikit.

1. Isteri yang dominan menyebabkan suami rasa rendah diri. Perasaan rendah diri menyebabkan semakin sukar suami menyuarakan pendapat dan bertegas dengan keputusan. Rendah diri dalam perhubungan dan rendah diri dalam kerjaya.

2. Isteri yang dominan membuka satu ruang kosong di hati suami. Ruang kosong ini perlu diisi. Berkemungkinan diisi menjadi hero di mata wanita lain. Fitrah lelaki ingin kelihatan

hebat terutama depan wanita.

3. Isteri dominan membentuk ego isteri semakin tinggi, isteri semakin keras hati dan hilang rasa hormat pada suami. Kesannya isteri akan menjadi semakin kasar dan mudah membuka aib suami depan orang lain.

4. Jika ada anak, anak kehilangan figure seorang ayah yang sepatutnya menjadi seorang pemimpin dan ketua. Anak akan lebih memuja ibunya yang serba boleh dan cenderung meremehkan ayahnya.

Jauh disudut hati seorang isteri, kami teringin sangat dipimpin. Ada seseorang yang boleh dijadikan tempat bergantung. Tapi sikap suami yang lambat respon terhadap sesuatu menyebabkan kami terpaksa bertindak lebih cepat sebelum sesuatu makin parah.

Contohnya, mentol lampu terbakar. Suami fikir, tak apa. Nanti setelkan. Tapi kami isteri nak mentol tu segera dibaiki. Maka, kami panjat tangga sendiri atau cari orang baiki lampu sendiri.

Contoh lagi, barang dapur dah nak habis. Suami tak ambil tahu. Kami yang sedar barang dapur dah nak habis terpaksa keluar sendiri beli barang. Memandangkan kami ada duit sendiri, kami gunakan duit kami dulu. Kemudian, lupa nak minta ganti.

Berterusan perkara ini selama bertahun-tahun. Akhirnya isteri uruskan keseluruhan rumah tangga. Isteri semakin berkuasa dan kuasa suami semakin terhakis.