Penyakit Kayap : Umur Lebih 50 Tahun, Berjaga-jagalah

Tahukah anda tentang penyakit kayap? Terutama bagi individu yang telah berusia 50 tahun ke atas. Ini antara penyakit yang perlu diambil peduli.

Perkongsian ini akan menjelaskan dengan lebih detail tentang penyakit kayap di kalangan warga emas dan mengapa penting untuk anda yang lanjut usia menjaga kesihatan diri dari ancaman penyakit sebegini.

Anak-anak pun bagus hadamkan perkongsian ini demi memastikan orang tua diberikan perhatian secukupnya.

Penyakit Kayap : Apa Itu Dan Kenapa Perlu Diambil Peduli.

Definisi

Menurut portal MyHEALTH (KKM) penyakit kayap, dalam istilah perubatan dikenali sebagai herpes zoster. Salah satu penyakit kulit dan saraf berpunca dari jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV).

Antara risiko penyakit ini adalah apabila umur semakin meningkat lebih daripada 50 tahun dan mempunyai daya tahan melawan penyakit yang berkurangan

Kulit menjadi kemerahan dan berasa gatal. Kenapa keadaan ini berlaku? Kerana virus yang aktif ini mengebabkan penyakit cacar air atau chickenpox. Menyebabkan kulit jadi melepuh. 

Bila mana cacar air semakin pulih, virus masih kekal di badan pesakit. Kata mudahnya, virus tu duduk diam-diam dalam pusat saraf. Bila mana sistem imun menjadi lemah, virus itu akan aktif balik.

Virus yang sama itulah nanti akan serang urat-urat saraf. Akan sebabkan kejadian radang saraf dan akhirnya menyebabkan kayap.

Faktor Risiko dan Pertambahan Usia

Orang di atas 50 tahun memiliki risiko lebih tinggi untuk menghidapi penyakit. Hal ini kerana, sistem kekebalan tubuh cenderung lemah seiring bertambahnya usia, dan faktor genetik juga memainkan peranan. Selain itu, stres dan gaya hidup yang kurang sihat juga dapat menjadi pemangkin munculnya penyakit ini.

Kesan Peningkatan Usia

Penyakit ini dapat menunjukkan kesan yang signifikan pada kualiti hidup individu di atas umur 50 tahun. Selain rasa gatal yang mengganggu, penyakit ini memberi pengaruh kepada aktiviti sehari-hari dan hubungan sosial. Oleh itu, penting bagi anda untuk memahami gejala dan langkah-langkah pencegahan.

kayap

Gejala Penyakit Kayap pada Individu Berusia

Gejala Yang Biasa Dialami

Gejala umum penyakit ini meliputi kulit merah, bersisik, dan terasa gatal. Namun, pada usia di atas 50 tahun, gejala ini mungkin lebih kompleks dan sukar diatasi. Perkumpulan sel-sel kulit juga boleh menjadi lebih tebal dan menimbulkan ketidakselesaan.

Perbezaan dengan Usia Muda

Semakin anda berusia, penyakit ini boleh jadi lebih sukar dikenalpasti. Memandangkan gejala ini mungkin seakan masalah kulit lain yang biasa terjadi pada usia emas itu.

Misalnya, gatal-gatal pada badan yang boleh dianggap sebagai reaksi alergi pada tubuh.

Kaitan dengan Penuaan

Penuaan boleh memudaratkan lagi gejala penyakit kayap. Proses semulajadi ini dapat memperlahankan kesembuhan kulit dan membuatkan perawatannya menjadi lebih sukar.

Oleh sebab itu, perawatan khas diperlukan bagi pesakit yang mencecah usia atas 50-an.

Baca juga : Penyakit popular di Malaysia

kayap
Kredit foto : Pexels by Petra Bauman

Langkah Pencegahan Penyakit Kayap pada Usia Lanjut

Gaya Pemakanan Sihat dan Bernutrisi

Anda perlu mengamalkan gaya pemakanan sihat yang kaya dengan nutrisi. Dengan ini dapat membantu menjaga kesihatan kulit dan imunisasi dalam badan.

Pengambilan makanan yang kaya dengan aktioksida seperti buah-buahan (buah oren antaranya) dan sayuran, juga dapat membantu mengurangkan keradangan dan memulihkan kembali sel kulit anda.

Lakukan Aktiviti Fizikal dan Senaman

Bersenam lah  secara teratur agar dapat meningkatkan peredaran darah. Sekaligus mendorong kesihatan kulit anda. Selain itu, senaman juga dapat membantu mengurangkan stress yang menjadi faktor pemangkin penyakit kayap.

Kawal Stress dan Bertenanglah

Stress juga dapat mendorong dan memburukkan gejala penyakit kayap. Melakukan senamrobik, berlari joging, hiking mahupun tarian dapat membantu mengurangkan tahap stress anda dan menjaga keseimbangan emosi.

Amalkan Tidur yang Baik

Tidur yang cukup dan berkualiti boleh memberi kesan positif kepada kesihatan kulit dan sistem imun dalam badan.  Pastikan anda mendapatkan tidur yang cukup setiap malam agar kulit cepat sembuh.

Dapatkan Khidmat Nasihat Doktor

Penting untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara rutin dengan doktor anda. Terutama bagi anda yang sudah mencapai usia atas 50 tahun. Melalui pemeriksaan ini, doktor dapat memberikan pengawasan dan saran perubatan yang diperlukan untuk anda menjaga kesihatan kulit dan mencegah penyakit kayap.

Cara Merawat Dengan Pemantauan Perubatan

Jika anda telah didiagnos menghidap penyakit kayap, penting untuk anda mematuhi perawatan yang diberikan oleh doktor anda itu. Pastikan anda memahami dos ubat-ubatan yang perlu diambil dan kesan sampingannya. 

Serta berbincanglah dengan doktor sekiranya terdapat alahan ubat pada kulit semasa proses perawatan.

Kaedah Ubat-ubatan

Ada beberapa kaedah rawatan yang tersedia untuk mengatasi penyakit kayap bagi mereka yang berusia lebih 50 tahun ini. Caranya termasuklah menggunakan krim sapu, ubat losyen, ujian imbasan malah ubat yang perlu dimakan.

Pemilihan kaedah rawatan ini disesuaikan dengan keadaan pesakit itu sendiri. 

Cabaran Rawatan Pesakit Berusia

Merawat penyakit kayap pada usia lebih 50 tahun pun ada cabarannya yang tersendiri. Tindak balas kulit terhadap ubat-ubatan yang diberikan mungkin berbeza.

Malah proses sembuh pun mungkin lebih lama. Oleh itu, mendapatkan kaunseling dengan doktor adalah amat penting sekali. 

Baca juga : Kayap warga emas

Berbincang Antara Pesakit Dan Doktor

Kuncinya di sini adalah perlunya ada kerjasama antara doktor dan pesakit. Berbincanglah secara terbuka dengan doktor anda tentang punca, perawatan mahupun tanda-tanda yang dialami oleh pesakit. 

Mudahlah nanti untuk doktor merancang jenis ubat-ubatan yang efektif untuk merawatnya. 

Leave a Comment!

error: Content is protected !!