9 Cara Kempiskan Perut Buncit Dengan Pantas Dan Berkesan

Kempiskan Perut| Tidak dinafikan perut buncit akan menyebabkan penampilan jadi tidak cantik dan kurang menyelesakan. Pelbagai cara dllakukan termasuk makan produk untuk mengempiskan perut, namun segalanya jadi sia-sia kalau tak kena caranya.

Sebenarnya untuk tidak perlu bajet mahal, sebaliknya boleh melakukannya hanya dengan melalukan beberapa senaman mudah. Jika rajin melakukannya, anda akan dapat hasil yang diingini melalui gaya hidup sihat.

Punca Perut Buncit

Masalah perut buncit adalah kebimbangan yang dialami oleh banyak individu dan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Salah satu faktor utama ialah gaya hidup tidak aktif, di mana kurangnya senaman menyebabkan penumpukan lemak dalam kawasan perut. Pemakanan yang tidak seimbang, terutama dengan pengambilan makanan diproses dan minuman berkarbonat, turut menyumbang kepada masalah ini.

Selain itu, kurangnya hidrasi juga boleh menjadi faktor penyumbang perut buncit kerana ia menyebabkan penahanan air dalam badan. Gangguan pencernaan seperti sindrom usus buntu (IBS) atau intoleransi laktosa turut menjadi penyebab punca perut buncit dalam beberapa kes.

Keadaan kesihatan wanita, termasuk ketidakseimbangan hormon semasa kitaran haid atau kehamilan, juga boleh memberi kesan kepada bentuk perut. Faktor genetik dan faktor usia juga turut berperanan dalam kecenderungan seseorang mengalami perut buncit.

kempiskan perut

Baca Juga: https://surihack.com/perut-kembung-ketika-berpuasa/

Cara Kempiskan Perut Buncit Berkesan

1. Lakukan Aktiviti Berbasikal

Senaman ini merupakan aktiviti kardio berimpak rendah yang boleh merangsang pembakaran lemak dalam badan. Anda boleh mendapatkan mesin basikal yang statik di dalam rumah atau membeli basikal sebenar dan berkayuh di taman sambil menikmati udara yang segar.

2. Kerap Berjogging

Semasa berjoging, anda akan membakar lemak di seluruh badan. Aktiviti ini sememangnya tidak menyasar pembakaran lemak di perut sahaja. Namun, ianya penting untuk meningkatkan aktiviti otot-otot untuk membakar lemak sebagai sumber tenaga. 

3. Senaman Kayuhan Basikal

Dalam bahasa Inggeris, senaman ini dinamakan ‘bicycle crunches’. Hal ini kerana pergerakan senaman ini seperti anda berkayuh basikal tetapi dalam posisi terlentang. Cara melakukan senaman ini adalah mudah. Baring di atas tikar yoga anda. Letakkan tangan di belakang kepala. Mulakan dengan bawa lutut kanan anda sehingga menyentuh siku kiri anda. Tegangkan otot abdomen anda untuk hasil yang lebih mantap. Ulang dengan menyentuh lutut kiri dengan siku kanan. Pergerakan ini akan seiras mengayuh basikal.

4. Berjalan Pantas

Ini merupakan pilihan jika anda tidak larat untuk berjoging atau berlari Mekanismenya sama dengan berjoging. Namun, terdapat kajian yang menunjukkan berjalan pantas dapat mengekalkan kadar degupan jantung dalam fasa membakar lemak. Aktiviti berjoging yang terlampau boleh memasukkan badan dalam fasa membakar otot. Anda disarankan untuk melakukan aktiviti berjalan pantas selama 20-30 minit pada awal pagi semasa badan anda masih dalam status berpuasa. 

5. Buat Senaman Squats

Jika dilakukan dengan betul, senaman squats boleh mengempiskan perut, mencantikkan punggung dan juga paha. Caranya amat mudah. Kangkangkan kaki anda seluas bahu dan turunkan badan anda ke posisi mencangkung. Pastikan lutut anda tidak melepasi hujung jari kaki anda apabila dalam posisi ini. Anda boleh stabilkan diri dengan menghulurkan tangan anda ke depan. Ulang pergerakan ini sebanyak yang mampu. Ingatkan diri untuk menegangkan otot abdomen supaya anda melindungi tulang belakang anda. Untuk menambahkan cabaran, anda boleh mengangkat berat ketika melakukan senaman ini. Mulakan dengan berat yang rendah dan tingkatkannya secara perlahan.

kempiskan perut

6. Lakukan Tekan Tubi

Senaman ini sangat popular sebagai senaman untuk menguatkan otot. Kedudukan awal adalah dengan memposisikan diri anda dalam plank tinggi(tangan lurus). Kemudian, rendahkan badan dalam posisi ini sambil menegangkan abdomen anda. Pastikan siku anda selari dengan badan anda apabila dibengkokkan. Tolakkan badan anda ke posisi plank tinggi semula. Ulangi pergerakan ini sebanyak yang mampu.

7. Rajin Buat ‘Crunch/sit-ups’

Senaman ini merupakan senaman yang menyasar otot di abdomen. Terdapat pelbagai variasi ‘crunch’ yang boleh dilakukan. Contohnya, ‘vertical leg crunch’, ‘long arm crunch’, ‘side-to-side crunch’ dan sebagainya. Pergerakan asasnya adalah baring di atas tikar yoga  dengan kaki dibengkokkan/lurus ke atas kemudian tegangkan otot abdomen sehingga badan anda diangkat dari lantai. 

8. Senaman Plank

Seperti tekan tubi, plank menyasar pelbagai otot dalam satu masa. Biarpun nampak senang, senaman ini sebenarnya susah kerana memerlukan kekuatan otot untuk menahan badan anda dalam posisi mendatar. Cara melakukan plank adalah dengan baring meniarap kemudian angkat badan anda dari lantai menggunakan siku atau terus meluruskan tangan anda (‘high plank’). Kekalkan posisi ini untuk beberapa saat atau sehingga beberapa minit sekiranya anda mampu.

9. Senaman ‘Burpees’

Senaman ini berfungsi untuk bukan sahaja bahagian abdomen, tetapi juga dada, bahu, dan kaki. Senaman ini juga akan meningkatkan kadar degupan jantung anda. Untuk melakukan burpees, berdiri dan jarakkan kaki anda seluas bahu anda. Kemudian, turunkan pinggul anda ke belakang sehingga mencecah posisi squat rendah. Letakkan tangan anda di luar tapak kaki anda dan lompatkan tapak kaki anda ke belakang sambil menurunkan dada anda ke lantai. Anda sepatutnya dalam posisi meniarap sekarang. Kemudian, gunakan tangan anda untuk menolak badan anda dari lantai dan masuk ke dalam posisi plank. Lompat kembali ke dalam posisi squat rendah lalu tolakkan badan anda ke atas setinggi yang boleh menggunakan tumit anda.

Baca Juga: https://sitizurinamatsaman.com/khasiat-sayur-pak-choy-untuk-kesihatan/

FAQ

Q: Bolehkah tekanan menyumbang kepada punca perut buncit?

Stres kronik memang boleh mempengaruhi sistem pencernaan, menyebabkan kembung perut. Menggunakan teknik pengurangan stres seperti meditasi atau yoga boleh membantu mengurangkan punca perut buncit.

Q: Adakah senaman tertentu untuk menangani punca perut buncit?

Melibatkan senaman yang memperkukuhkan inti, seperti plank dan putaran perut, dapat menarget dan menguatkan otot-otot di sekitar perut, mengurangkan punca perut buncit seiring waktu.

Q: Adakah punca perut buncit berkaitan dengan penambahan berat badan sahaja?

Walaupun penambahan berat badan boleh menyumbang, punca perut buncit melibatkan pelbagai faktor, termasuk pencernaan, hidrasi, dan keseimbangan hormon.

Q: Bagaimana usia mempengaruhi kebarangkalian punca perut buncit?

Semasa penuaan, metabolisma mungkin melambat, dan perubahan hormon boleh berlaku, mempengaruhi kebarangkalian kembung perut. Menjaga gaya hidup sihat menjadi semakin penting.

Q: Bolehkah punca perut buncit menjadi gejala penyakit perubatan yang lebih serius?

Dalam beberapa kes, punca perut buncit yang berterusan boleh menjadi petunjuk masalah perubatan yang mendasar. Mencari nasihat perubatan profesional untuk penilaian menyeluruh adalah disyorkan.

Q: Adakah makanan tertentu yang dapat membantu mengurangkan punca perut buncit?

Beberapa makanan, seperti halia, pudina, dan probiotik, dapat membantu dalam pencernaan dan mengurangkan punca perut buncit. Mengintegrasikan mereka dalam diet anda mungkin memberikan lega.

kempiskan perut

Leave a Comment!

error: Content is protected !!