Penawar Kencing Manis Paling Berkesan Hanya Guna Bahan Dapur

Penawar Kencing Manis Paling Berkesan Guna Bahan Dapur | Selain jantung dan darah tinggi, penyakit kencing manis dianggap sebagai tiga penyakit serangkai yang sering menyerang seseorang.

Lagi-lagi apabila usia sudah semakin bertambah tiga penyakit ini paling mudah menyerang. Dan diabetes dianggap sebagai masalah kesihatan yang tidak asing lagi di kalangan penduduk Malaysia.

Kementerian Kesihatan turun menganggarkan hampir 3.6 juta rakyatnya menghidap diabetes atau kencing manis ini.

Artikel Lain: Petua Awet Muda Cara Islam Boleh Follow

KKM juga turut memberitahu hampir 50 peratus pesakit kencing manis juga akan mengalami komplikasi pada awal penyakit. Antaranya seperti buta mata, glaucoma atau katarak. 

mereka yang ada penyakit diabetes ini juga turut mengalami masalah kegagalan buah pinggang serta penyakit kebas dan masalah saraf.

Bukan itu sahaja, komplikasi lain pula alami masalah sakit jantung serta saluran jantung tersumbat dan paling menakutkan adalah pembuluh darah beku. Oleh sebab itu kita perlu pastikan apa gejala yang sering dialami penghidap diabetes ini. Barulah kita cari apakah pula penawar kencing manis paling berkesan untuk menghidapnya.

Penawar kencing manis paling berkesan

Tanda Dan Gejala Diabetes

Oleh kebab itu kita sangat digalakkan untuk mencegah penyakit ini dengan menjaga kesihatan. Pastikan anda tidak mempunyai tanda atau simptom awal diabetes.

1. Kerap Kencing

Ketika kadar gula dalam darah tinggi, buah pinggang akan cuba membuang lebihan gula dengan menyaringnya keluar daripada darah. Perkara ini dapat menyebabkan seseorang lebih kerap membuang air kecil terutamanya pada waktu malam.

2. Haus Berlebihan

Apabila sering membuang air kecil menyebabkan tubuh kehilangan air yang banyak. Ia menyebabkan dehidrasi dan membuatkan seseorang berasa lebih haus daripada kebiasaan.

3. Sering Lapar

Penderita diabetes biasanya tidak mendapatkan tenaga yang cukup daripada makanan yang dimakan. Ini kerana sistem pencernaan memecah makanan menjadi gula sederhana (glukosa) yang digunakan tubuh sebagai bahan bakar.

Apabila itu berlaku, glukosa tidak dapat bergerak dalam alirah darah ke sel-sel tertentu. Akibatnya, pesakit akan sentiasa berasa lapar.

4. Mudah Cepat Penat

Apabila tiada tenaga, pesakit akan mudah berasa penat. Ia disebabkan kurangnya gula yang berpindah daripada aliran darah ke sel-sel tubuh.

5. Penglihatan Jadi Kabur

Lebihan gula dalam darah boleh merosakkan pembuluh darah kecil pada mata yang boleh menyebabkan penglihatan menjadi kabur. Ia boleh berlaku kepada kedua-dua belah mata dan akan datang dan pergi. Jika pesakit tidak segera mendapatkan rawatan, kerosakan itu boleh bertambah parah dan lebih malang, hilang pengelihatan.

6. Luka Lambat Sembuh

Kadar gula yang tinggi dalam darah dapat merosakkan saraf dan pembuluh darah yang boleh mengganggu pengedaran darah. Akibatnya luka boleh memakan waktu untuk sembuh.

Penglihatan kabur ini bisa terjadi di salah satu atau kedua mata dan bisa datang dan pergi. Jika penderita diabetes ini melalui proses merawat, kerosakan pada pembuluh darah bisa menjadi lebih parah. Bukan tidak mungkin setelah itu kehilangan penglihatan permanen dapat terjadi.

7. Kesemutan, Sakit Pada Tangan Atau Kaki

Kadar gula dalam darah yang tinggi dapat mempengaruhi pengaliran darah dan merosakkan saraf tubuh manusia. Ia dapat menyebabkan kesakitan atau sensasi kesemutan atau mati rasa pada tangan dan kaki.

Walau bagaimanapun kita masie boleh menghindari atau merawat penyakit diabetes ini dengan menjaga pemakanan. Pastikan anda elak terus daripada mengambil sebarang makanan manis dan bertukar kepada gaya hidup lebih sihat.

Penawar kencing manis paling berkesan

Penawar Kencing Manis Paling Berkesan

Ini Antara senarai jenis ubat kencing manis semula jadi yang boleh anda makan dan amalkan di rumah. Semuanya menggunakan bahan semula jadi yang boleh turunkan paras gula darah anda. Kata orang cegahi itu lebih baik dari merawat.

1. Pengambilan Sayur Brokoli

Antara penawar kencing manis paling berkesan adalah pengambila sayuran hijau ni kaya dengen kandungan sulforaphane. Sulforaphane merupakan sejenis isothiocyanate yang mempunyai sifat atau ciri pengurangan gula dalam darah. Selain itu, memakan jenis-jenis sayuran yang tergolong dalam kumpulan yang sama seperti brokoli ini telah dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah.

2. Sayuran Rabu & Biji Labu

Dikatakan telah digunakan sebagai utat diabetes tradisional di kebanyakan negara seperti Mexico dan juga Iran. Labu kaya dengan sumber karbohidrat yang disebut sebagai polisakarida, yang mempunyai potensi dalam mengawal paras gula darah. Selain daripada buah labu itu sendiri, biji labu juga sangat kaya dengan lemak sihat dan juga protein. Ini menjadikannya sebagai antara pilihan yang baik untuk mengawal paras gula darah.

3. Pilih Kacang Atau Mentega Kacang

Pilihan lain untuk penawar kencing manis paling berkesan dengan melakukan kajian mendapati pengambilan kacang boleh menjadi antara cara yang berkesan untuk membantu mengawal paras gula dalam darah. pengambilan kacang tanah dan juga badam sebagai sebahagian daripada diet rendah karbohidrat dilihat boleh mengurangkan paras gula darah puasa dan selepas makan.

4. Sayur Bendi

Di Turki, biji sayur bendi telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi bagi merawat diabetes. Ini kerana, biji bendi mempunyai ciri penurun gula darah yang sangat kuat. Kandungan rhamnogalacturonan, polisakarida utama dalam sayur bendi, telah dikenal pasti sebagai sebatian antidiabetes yang kuat. Ini juga antara penawar kencing manis paling berkesan boleh dicuba.

5. Makan Kimchi

Makanan yang ditapai seperti kimchi ini kaya dengan sebatian yang menggalakkan kesihatan tubuh. Ini termasuklah probiotik, mineral, dan antioksidan. Pengambilan makanan seperti ini telah dikaitkan dengan paras gula darah dan kepekaan insulin yang lebih baik. Kajian terhadap 21 individu yang mempunyai pradiabetes mendapati bahawa, pengambilan kimchi selama 8 minggu boleh memperbaiki toleransi glukosa terhadap 33% daripada individu tersebut. Macam tak percaya makan kimchi juga salah satu cara sebagai penawar kencing manis paling berkesan untuk mengatasinya.

6. Pilih Oat

Bijirin oat mengandungi jenis serat larut yang tinggi, yang terbukti mempunyai ciri dalam mengawal paras gula darah. Analisis 16 kajian lain juga mendapati bahawa, pengambilan oat dilihat mampu mengurangkan paras gula darah puasa dan juga HbA1c. Ini juga sebagai alternatif ubat kencing manis yang selamat dan mudah dicer.

7. Pengambilan Buahan Sitrus

Walaupun kebanyakan buah-buahan ini bersifat manis, kajian menunjukkan bahawa buah-buahan sitrus berkemampuan dalam mengawal paras gula darah. Buah-buahan sitrus dianggap sebagai jenis buah dengan nilai indeks glisemik yang rendah. Ini kerana, ia tidak mempengaruhi paras gula darah berbanding jenis buah yang lain seperti buah tembikai dan nanas. Buahan sitrus juga antara pengambilan buahan yang sesuai sebagai penawar kencing manis paling berkesan.

8. Jus Peria Katak

Peria katak mengandungi lektin yang mampu menurunkan kemampuan glukosa dalam darah yang bertindak balas dengan tisu utama dan menghilangkan selera makan individu. Lektin ini adalah punca utama kepada perkembangan hipoglemik. Jadi, salah satu cara yang boleh diamalkan adalah dengan pengambilan jus berasaskan sayur ini.

Dalam pada itu, jus ini disarankan untuk diambil dengan mencampurkannya bersama bahan yang lain seperti epal hijau, cili benggala hijau, daun saderi atau timun.

Juga disarankan untuk mengambil jus ini setiap hari secara konsisten bagi mengawal kadar gula dalam darah sekali gus merawat diabetes secara semula jadi dan juga penawar kencing manis paling berkesan.

9. Bawang Putih

Pengambilan bawang putih bukan sahaja terkenal dengan kebolehannya untu merawat masalah kulit seperti panau atau jeragat. Ia juga sangat dikenali dengan sifatnya yang mampu mengurangkan paras kolesterol tinggi dalam tubuh badan yang mana ia merupakan antara masalah utama penderita kencing manis. Boleh cuba amalkan sebagai penawar kencing manis terbaik untuk menghidapnya.

10. Penggunaan Kayu Manis

Kayu manis adalah sejenis tumbuhan yang mampu mengawal paras glukosa dalam darah sekali gus menjadikannya sangat bagus untuk membantu melawan penyakit kencing manis. Menurut beberapa kajian, pengambilannya mampu meningkatkan keupayaan insulin selain sifatnya yang antioksidan dapat membantu mencegah tanda dan gejala diabetes.

Selain itu masalah ulser juga berbahaya terutamanya jika dialami oleh kanak-kanak. Ulser Mulut Bayi ini boleh menyebabkan si kecil tidak selesa untuk minum susu.

Artikel Lain: 9 Cara Putihkan Gigi Dengan Cepat & Berkesan

One Response

  1. Myzan February 12, 2023

Leave a Comment!

error: Content is protected !!