Buat Senaman Kuruskan Pipi Tembam, Ini Caranya

Buat senaman kuruskan pipi tembam atau chubby yang boleh kita lakukan di rumah dan bila-bila masa saja. Memang tak kena penampilan kalau badan sudah langsing, tetapi bahagian pipi pula seperti kuih pau.

Jika bertudung, tidak ada masalah menyembunyikan pipi tembam ini. Tetapi bagi mereka yang free hair, masalah akan ketara lebih-lebih lagi anda tersenyum.

Artikel Lain: 2 Jenis Strok & Apa Perlu Buat Jika Berlaku Serangan Jantung

Namun tahukah anda sebenarnya bahagian wajah kita juga perlukan rutin senaman tertentu untuk memastikan bentuk pipi tidak nampak berisi seperti kuih pau.

Ayuh, kita cuba buat senaman kuruskan pipi yang boleh dilakukan secara rutin dan bila-bila masa saja. Tanpa peralatan walau hanya duduk di pejabat, anda boleh lakukan secara santai.

Buat senaman kuruskan pipi

7 Senaman Wajah Jadikan Rutin Harian

1. Prakstis menyebut hurup A E I O U setiap magi dan malam sebayak 40 kali. Lakukan secara konsisten untuk lihat kesan lebih efektif.

2. Sebut huruf X dan O sehingga akan membentuk sebuah gerakan membuka dan menutup mulut. Senaman X-O adalah antara senaman muka yang sangat popular.

3. Tepuk dagu menggunakan belakang tangan setiap pagi dan malam sebanyak 40 kali. Ini bertujuan untuk mengurangkanp terjadinya dagu berlapis/double chin.

4. Kebanyakan selebriti Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut Ma Me Mi Mo Mu sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.

5. Senyum lebar sambil bibir tertutup rapat. Tahan selama 15 saat. Kemudian kembali ke wajah asal dan lakukan senyuman lebar hingga menampakkan barisan gigi anda. Tahan selama 15 saat dan ulang langkah ini beberapa kali.

6. Tutup mulut dan kembongkan pipi kiri, tahan selama 5 saat. Kemudian lakukan pada pipi kanan dalam kiradan masa yang sama. Ulang langkah ini beberapa kali.

7. Bentukkan bibir seperti hurup O buat beberapa ketika dan kemudian lepaskan perlahan-lahan sehingga anda senyum lebar selebarnya. Ulang langkah ini beberapa kali.

Buat senaman kuruskan pipi

Jadikan rutin senaman ini pada wajah dan anda akan lihat hasilnya mampu menjadikan bentuk muka jadi lebih runcing dan tirus.

Jangan tak tahu rupanya penyanyi nombor satu, Datuk Seri Siti Nurhaliza juga turut mengamalkan senaman wajah ini. Patut wajah beliau kelihatan runcing bila tersenyum.

Artikel Lain: Bau Mulut & Cara Mudah Atasinya

Leave a Comment!

error: Content is protected !!