Tip Rawat Kulit Kering, Tua Sebelum Waktunya

Tip rawat kulit kering agar jangan terlihat tua sebelum waktunya. Usia masih muda, tetapi sekali pandang wajah seperti mereka yang berusia 50-an.

Jika situasi ini berlaku, pastinya sedikit sebanyak akan menghilangkan sedikit keyakinan untuk tampil di khalayak. Maklumlah nanti pasti akan dikata orang apabila mereka tidak tahu usia sebenar anda.

Selalunya mereka yang berdeoan masalah ini adalah mereka yang mempunya kulit wajah kering. Mereka yang mempunyai kulit wajah yang kering pasti merasakan penampilan terganggu dengan keadaan itu.

Ini kerana mereka yang mempunyai kulit wajah yang kering akan membuat wajah lebih tua daripada usia sebenar.

Benarkah begitu? Benar kerana bila mereka yang mempunyai kulit wajah yang kering terdedah begitu lama di bawah cahaya matahari akan mudah gelap dan berkedut.

Artikel Lain: Tanda Kulit Muka Rosak, Elak 12 Kesalahan Ini

Kesan Kepada Kulit Kering

Dalam dunia kesihatan, masalah kulit kering lebih dikenali sebagai gangguan kulit manusia yang dipanggil iktiosis. Iktiosis ini adalah hilang lembapan pada lapisan epidermis yang dapat mengakibatkan kesan negatif iaitu hilang keanjalan kulit. Kesan biasa yang berlaku kepada kulit yang kering adalah seperti kulit menjadi kusam, kemerahan, lebih sensitive dan tidak tahan kepada panahan sang suria.

Punca Kulit Kering

• Faktor keturunan atau genetik.

• Kesan sampingan dari ubat-ubatan yang diambil.

• Jangkitan kulat pada kulit wajah.

• Kurang mengambil mineral yang menjadi punca kulit kering kerana hidrasi.

• Kurang mengambil nutrisi daripada sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi vitamin yang baik untuk tubuh seperti vitamin B2 da E juga mineral.

• Penggunaan produk kosmetik yang tidak sesuai dengan kulit serta menyumbang kepada kulit yang kering.

6 tip rawat kulit kering

Tip Rawat Kulit Kering

Cara yang terbaik untuk merawat kulit yang kering adalah dengan memberi lembapan di bawah lapisan kulit. Berikut adalah tips untuk menyegarkan semula kulit yang kering. Ayuh, kita lihat 6 tip rawat kulit kering boleh diamalkan.

1. Guna krim pelembap

Krim pelembap adalah bahan yang mudah didapati untuk merawat kulit kering. Amal tabiat menyapu krim pelembap di keseluruhan tubuh selepas mandi setiap pagi dan selepas mandi di waktu malam. Guna krim pelembap yang berfungsi untuk mengawal jumlah lembapan di bawah kulit. jika anda bekerja di dalam bilik berhawa dingin pastikan memakai krim yang berasaskan air untuk mengunci tahap kelembapan kulit.

6 tip rawat kulit kering

2. Banyak minum air mineral

Sebagaimana yang diketahui air merupakan sumber kehidupan baik untuk manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Begitu juga denga kulit kita. Mengambil air mineral yang cukup dapat membantu mencegah terjadi kulit yang kering dan kusam. Minum air sekurang-kurangnya 2.5 liter sehari atau lapan gelas air sehari untuk kulit yang lembap dan lembut.

3. Makan buah yang mengandungi vitamin E

Vitamin E merupakan kandungan vitamin yang sangat baik untuk menjaga kelembapan kulit wajah. Vitamin E juga boleh membantu mengekalkan keanjalan kulit dan menegangkan semula kulit wajah. Pengambilan vitamin E yang diperoleh daripada sumber makanan seperti kacang badam dan jenis kekacang yang lain.

6 tip rawat kulit kering

4. Mandi dua kali sehari

Biasakan diri membersihkan diri atau mandi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Mandi akan membantu kulit terhindar daripada masalah kulit kering dan kusam. Apabila jumlah lembapan cukup di dalam tubuh maka kulit akan menjadi lebih lembut dan segar.

5. Bersenam secara teratur

Bersenam adalah kegiatan yang banyak memberi manfaat kepada tubuh. Bersenam dapat mengeluarkan peluh dan peluh tersebut membantu sel-sel kulit mati serta kotoran yang terdapat pada kulit ikut keluar. Ini akan menjadikan tubuh lebih sihat dan segar. Selepas bersenam jangan membiarkan kulit tidak dibersihkan kerana kotoran akan ikut serta keluar.

6 tip rawat kulit kering

6. Pengambilan lemak yang cukup

Tidak semua lemak tidak baik untuk kulit. mengambil lemak yang cukup sangat penting terutama lemak omega. Selain membantu menjaga kesihatan jantung dan otak lemak omega juga mempunyai sifat anti radang yang dapat membantu menjaga lembapan kulit. Lemak omega boleh diperolehi daripada kekacang, ikan salmon, buah kelapa dan avocado.

Artikel Lain: Janna Nick Jadi Penyanyi Dalam Drama Shakira

Leave a Comment!

error: Content is protected !!