Tip Pilih Beras Dan 4 Langkah Cara Masak Nasi Rendah Kanji

Tip pilih beras dan 4 Langkah cara masak nasi ini memang patut kita semua ambil peduli terutama bagi yang berpenyakit.

Selain kena ambil tahu jenis beras yang sesuai, cara masak nasi juga turut membantu untuk mengurangkan kandungan kanji dalam nasi.

Dengan mengikuti tip yang Suri kongsikan ini, nasi yang dimasak lebih gebu, lembut dan lebih penting, rendah kandungan kanjinya.

Bermakna, ia lebih menyihatkan terutama bagi mereka yang ada penyakit seperti kencing manis. Sebenarnya Suri dapat ini daripada Tiktok dan terus teruja cuba. Ternyata, memang best! Nasi lebih sedap!

Tip Pilih Beras

Tip Pilih Beras Dan 4 Langkah Cara Masak Nasi Rendah Kanji

Seperti yang kita sedia maklum, nasi berasal daripada beras. Jadi perkara utama, adalah pemilihan beras.

Sebenarnya di seluruh dunia, beras terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz; daripada yang panjang dan halus sehinggalah yang gemuk dan pendek. Gred dan kualiti beras yang paling utama adalah dari segi panjang dan warna putih beras. 

Terdapat juga faktor seperti rupa bentuk, kepadatan, kelembutan dan rasa beras juga mempengaruhi kualiti sesuatu jenis beras tersebut.

Di Malaysia, terdapat beberapa jenis beras sama ada yang tempatan atau import, beras perang dan beras istimewa seperti beras wangi, Basmati, beras parboiled dan pulut. 

Jenis Beras

Beras Putih Tempatan

Tip Pilih Beras Dan 4 Langkah Cara Masak Nasi Rendah Kanji

Beras ini dihasilkan daripada penanaman padi di Malaysia. Beras ini terdapat dalam beberapa jenis dan dinyatakan dalam kod seperti MR 211, MR 219, MR 220 dan MR 232. Sederhana panjang dan berwarna putih.

Beras ini lebih lembut tetapi padat selepas dimasak tanpa sebarang bau. Beras jenis ini sesuai dengan semua jenis masakan cita rasa Malaysia. Beras ini mempunyai kandungan mineral dan vitamin seperti zat besi, fosforus dan asid folik.

Beras ini juga mempunyai sumber kalori yang tinggi.

Beras Putih Import

Beras putih import mempunyai ciri-ciri yang sama seperti beras tempatan. Beras yang popular di Malaysia adalah dari Thailand dan Vietnam.

Beras seperti ini sesuai untuk jenis masakan seperti nasi kukus, nasi lemak dan ketupat nasi. Kandungan nutrisi beras ini juga sama seperti beras tempatan.

Beras Basmati

Beras Basmati adalah beras yang panjang dan halus saiznya serta mempunyai aroma yang wangi berasal daripada India dan Pakistan.

Anggaran panjangnya adalah 6.00mm hingga 8.00 mm dengan lebar  berukuran 3.5 mm – 4.5 mm.

Warnanya putih susu dan mempunyai bentuk yang tirus. Apabila dimasak, saiznya akan berganda dan mengeluarkan aroma yang wangi dan tidak melekat antara satu sama lain.

Nasi ini adalah pilihan tepat untuk Biryani, nasi Mandy dan nasi Khabsah serta nasi minyak. Khasiatnya sama juga seperti beras putih yang lain.

Beras Perang

Beras perang adalah bijirin penuh yang dihasilkan dengan membuang hanya membuang kulit luar padi ataupun sekam.

Beras perang adalah bijirin penuh yang mempunyai lapisan bran dan germ yang tidak terdapat pada beras putih. Bran sangat tinggi dengan serat manakala germ sangat tinggi dengan nutrisi seperti vitamin B dan zat besi.

Apabila dimasak, beras perang akan kelihatan lebih ringan, gebu dan tidak melekat antara satu sama lain. Beras perang juga amat sesuai untuk diamalkan seisi keluarga kerana khasiatnya yang tidak ada tandingnya. Bagi mereka yang ingin mengamalkan diet yang lebih sihat, beras perang amat sesuai untuk anda.

Beras Wangi

Beras wangi ini berasal daripada Thailand dan mempunyai bau yang semula jadi. Panjangnya adalah 7.00 mm beserta lebarnya berukuran lebih daripada 3.2 mm.

Beras ini berwarna putih lutsinar, panjang dan berkilat. Apabila dimasak, beras ini mempunyai tekstur yang lembut, lembap dan berjuntai antara satu sama lain tetapi kukuh.

Beras ini dikenali dengan rasa yang sedap dan berbau seperti daun pandan. Kandungan nutrisinya sama seperti beras putih yang lain.

Beras Pulut

Beras pulut adalah bijirin yang mempunyai kandungan kanji dan protein yang tinggi. Beras ini perlu direndam terlebih dahulu sebelum dimasak.

Apabila dimasak, beras ini akan hilang bentuknya dan menjadi lebih lembut dan melekit. Beras pulut yang dikukus sesuai dihidangkan bersama ikan masin dan kelapa parut ataupun bersama potongan buah manga.

Beras Merah

Beras merah adalah sama seperti beras perang dari segi nilai nutrisi. Bagaimanapun, beras merah lebih tinggi dengan antioksida.

Rasa beras ini lebih manis dan mempunyai rasa seperti kekacang. Beras merah elok direndam selama 30 minit terlebih dahulu untuk memberi tekstur yang lebih lembut selepas dimasak

Beras Ponni

Beras Ponni mempunyai saiz yang lebih pendek dan gemuk. Sama seperti beras rebus (parboiled rice), beras Ponni akan direndam, dikukus dan dikeringkan terlebih dahulu bersama sekamnya sebelum melalui proses pengisaran untuk meningkatkan nilai nutrisi di dalam beras tersebut.

Beras ini kaya dengan protein dan serat berbanding beras putih.  Beras yang dimasak lebih padat tetapi lembut. Beras daripada India ini sesuai dihidangkan dengan masakan India dan kari.

Japonica Rice

Japonica rice atau beras Jepun banyak digunakan untuk masakan Jepun. Beras ini mempunyai saiz yang lebih pendek dan gemuk. Bijirin beras sedikit berkilat dan lutsinar.

Walaupun bijirin beras ini tidak melekat antara satu sama lain, beras ini masih mempunyai tekstur yang lembap dan lembut dan sedikit melekit berbanding dengan bijirin beras panjang.

Beras ini dapat menyerap rasa dengan baik dan hampir menyamai kualiti beras Koshihikari di Jepun pada harga yang berpatutan. Beras ini sesuai untuk hidangan sushi. Beras jepun kaya dengan sumber protein, kalsium dan vitamin serta serat. Beras ini juga rendah nilai kalorinya.

Tip Pilih Beras Sesuai Untuk Yang berpenyakit

Bagi sesetengah individu yang memiliki masalah kesihatan, menikmati beras mungkin menjadi satu perkara yang membimbangkan kerana dikhuatiri memberikan kesan negatif terhadap kesihatan.

Namun sebenarnya, pemilihan beras yang mempunyai kandungan indeks glisemik (GI) yang rendah, telah terbukti bukan punca penyakit kardiovaskular dan diabetes.

Beras, selain berfungsi dalam membekalkan tenaga, ia juga mampu mencegah obesiti kerana ia tidak mengandungi lemak jahat dan kolesterol.

Bahkan, kandungan sodium yang rendah membantu mengawal tekanan darah bagi penghidap penyakit darah tinggi. Di samping itu, beras turut menawarkan fungsi lain seperti dapat memperbaiki pergerakan usus, menstabilkan paras gula dalam darah dan memperlahankan proses penuaan.

Beras juga merupakan antara sumber yang dapat membekalkan vitamin B1 yang penting kepada badan manusia.

Terdapat dua jenis beras dengan indeks glisemik agak rendah dan selamat untuk diambil oleh individu yang menghidap diabetes, iaitu:

1. Beras Basmati

Beras basmati salah satu jenis beras putih untuk diabetes yang paling sihat buat penghidap masalah kesihatan ini. Ia kerana beras basmati mempunyai indeks glisemik sekitar 43-60, termasuk dalam kategori indeks glisemik rendah hingga sederhana.

Jadi, beras putih untuk diabetes jenis ini lebih selamat untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah. Sekitar 100 gram beras basmati putih dimasak mengandungi 150 kalori, 3 gram protein dan 35 gram karbohidrat.

Sementara itu, 100 gram beras basmati perang mengandungi 162 kalori, 1.5 gram lemak, 3.8 gram protein, 33.8 gram karbohidrat dan 3 gram serat.

Kehadiran serat dalam makanan yang dimakan dapat menjadikan kadar gula darah anda lebih terkawal.

Baca ini juga: Nasi Minyak Simple

2. Beras perang

Kajian dari Harvard Health Publishing menyatakan beras perang mengandungi indeks glisemik dalam jumlah 50, dikira sebagai kategori rendah. Bukan sahaja indeks glisemik rendah, kandungan serat dalam beras perang juga agak banyak berbanding beras putih.

Ini menjadikan beras perang sebagai makanan yang tidak akan mempengaruhi paras gula darah.

Keadaan ini adalah kerana serat yang terkandung di dalamnya boleh menghalang pembebasan glukosa (gula) ke dalam darah.

Kawal Saiz Hidangan Jika Ambil Beras Putih

Walaupun beras basmati dan beras perang boleh menjadi pilihan sihat untuk kencing manis, anda masih perlu beri perhatian kepada saiz hidangan.

Ini kerana kedua-dua beras ini masih berada dalam kumpulan karbohidrat yang boleh menjejaskan tahap gula darah, walaupun tidak seburuk beras putih.

Pertimbangkan juga bahagian makan makanan lain yang mengandungi karbohidrat, seperti roti, kentang, mi, pasta, dan lain-lain. Sekiranya telah makan nasi, anda harus menyingkirkan makanan lain yang mengandungi karbohidrat.

Pastikan pengambilan beras dalam diet pemakanan harian anda diiringi oleh banyak sumber makanan sayuran dan protein tanpa tepung, seperti ikan, ayam, tofu, tempe, atau daging.

Dalam masa yang sama, pastikan juga anda mengawal pengambilan gula tambahan serta makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Okay, sekarang jom kita lihat 4 langkah cara masak nasi sihat tanpa kanji:

  1. Mula-mula, basuh beras sebanyak tiga atau empat kali. Masukkan beras ke dalam rice cooker. Masukkan air dengan lebih banyak, tanpa mengikut sukatan biasa untuk jumlah beras tersebut. Ini adalah proses untuk merebus beras. Tak kisah nak guna beras jenis apa pun.
  2. Masak beras sehingga air mendidih, sekitar 5- 8 minit atau hingga beras sudah lembut. Setelah itu, boleh tutup api.
  3. Tapis beras dan lalukan di bawah air paip seketika. Kemudian masukkan semula ke dalam periuk dan tuang air, betul-betul paras beras. Jangan berlebihan nanti nasi lembek.
  4. Masukkan sedikit garam bukit dan sedikit minyak zaitun atau minyak kelapa dara. On semula rice cooker dan biarkan hingga air kering dan nasi masak sepenuhnya. Siap!

Kelebihan Nasi Yang Dibuang Kanji:

  • Nasi tak mudah basi.
  • Rendah kanji dan gula.
  • Lebih gebu, berderai dan lembut.
  • Sesuai dimakan untuk orang yang ada diabetes, orang tua dan orang yang nak diet.
  • Air kanji boleh simpan untuk dibuat cuci ikan dan siram pokok.

Sumber: https://hellodoktor.com/kencing-manis/diabetes-jenis-dua/beras-putih-untuk-diabetes/

Sumber:https://bernas.com.my/learn/colours-of-rice

Foto: Pexels Dan Bernas.com

Leave a Comment!

error: Content is protected !!