20 Azam Tahun Baru yang mungkin boleh dicapai

Azam tahun baru | bunyi macam cliche tapi sebenarnya ianya umpama buku baru yang masih kosong dan bersih dan kita perlu ambil peluang ini untuk memperbaiki diri kita dari tahun sebelumnya. Ia perlu dicatat dengan segala benda yang baik dan indah indah.

Perlukah ada azam tahun baru ni?

Azam tahun baru ini seumpama satu guidance untuk kita apa yang ingin kita capai pada tahun ini. Sekurang kurangnya kita akan merasa masih awal dan “sempat’ untuk capai pada tahun tersebut.

2019 dan 2020 merupakan satu tahun yang muram bagi kita dan sebenarnya satu dunia. Ramai yang terkesan kerana gara-gara covid19. Apa kata tahun ini sama sama berdoa dan berharap semua kembali normal. Jadi kita mulakan dengan diri sendiri dulu.

Kita mungkin tidak mampu mengubah dunia, tapi kita mampu untuk mengubah diri kita ke arah yang lebih baik. Hidup yang tenang-tenang sahaja. Tidak payah untuk mempunyai azam yang besar tapi mungkin yang mudah mudah sahaja , tapi ia pasti berikan impak yang besar kepada kita

Azam tahun baru

Azam tahun baru

1.Bersenam untuk berasa sihat, bukan untuk kurus.

Daripada terobsesi pada skala, lebih baik gembira dengan perasaan sihat dan ceria. Ia mampu memberikan ketakjuban pada diri sendiri. Nombor sahaja tidak bermakna.

2.Berhenti mengumpat.

Jangan jadi orang itu. Tetapkan dalam diri, sebarkan hal yang positif.

3.Lakukan Perbuatan Kebaikan Rambang

Norbert, anjing terapi terkenal, mengingatkan kita bahawa sesiapa sahaja boleh menjadi baik, dan ia tidak membebankan anda.

4.Habiskan Baca 1 buku dalam masa sebulan.

Adakah korang tahun, Membaca adalah baik untuk otak anda, ia boleh mengurangkan tekanan, dan ia boleh meningkatkan daya ingatan dan tumpuan anda.

5.Pergi ke tempat yang belum pernah anda kunjungi.

Melangkah keluar dari zon selesa anda dan lakukan sesuatu yang berani. Ia baik untuk jiwa dan memaksa anda mempelajari perkara baharu.

6.Sukarelawan.

Kerja sukarela bukan sahaja baik untuk kesihatan mental dan fizikal anda sendiri, tetapi anda melakukan sesuatu yang baik dan tidak mementingkan diri sendiri untuk orang lain.

7.Melancong dengan bajet yang kecil.

Melancong mengikut bajet adalah mengenai fleksibiliti dan sanggup mengorbankan sedikit keselesaan dan kemewahan demi melihat dunia dan pengalaman mengubah hidup yang dibawa oleh perjalanan.

Ramai orang mempunyai idea bahawa perjalanan perlu mewah dan percutian perlu mahal untuk mereka berseronok hakitkat yang sebenarnya pengalaman bajet backpacking lebih mengujakan.

8.Tulis satu perkara yang anda bersyukur untuk setiap malam.

Akhiri malam dengan rasa syukur dan anda akan berasa lebih baik apabila anda meletakkan kepala anda di atas bantal anda.

9.Banyakkan minum air.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa badan anda memerlukannya. 75 peratus daripada kita mengalami dehidrasi kronik. Minumlah!

10.Bercakap dengan diri sendiri dengan kebaikan.

Kami bertujuan untuk berbuat baik kepada orang lain tetapi kemudian mengkritik diri sendiri tanpa henti. Berhenti! Fikirkan perkara yang lebih baik tentang diri anda.

11.Letakkan bil anda pada autopay.

Jika ini tidak akan menyebabkan anda mengalami tekanan kewangan, lakukan! Kurang satu perkara yang perlu anda fikirkan dan anda tidak akan membayar yuran lewat lagi. Menang-menang.

12.Bersikap baik di media sosial.

Setiap orang yang menggunakan media sosial harus berusaha untuk lebih berempati dengan orang yang tidak dikenali dan membalas orang lain di internet dengan baik. Elakkan kebencian atau buli menjadi motivasi untuk berinteraksi di platform sosial.”

13.Kekal berhubung dengan orang yang penting.

Pastikan jaga hubungungan dengan kawan kawan dan saudara mara. Dengan teknologi sekarang tiada lagi halangan. Mesej yang simple bersama kawan kawan pun pasti akan membawa impak yang besar

14.Mula memasak!

Kalau sebelum ini tidak pernah masak. Apa kata tahun ini giatkan aktiviti masak untuk keluarga

15.Sumbangkan pakaian yang tidak pernah anda pakai.

Apa kata baju baju yang anda tidak pernah pakai bertahun tahun, sedeqah kan kepada orang lain. Terutamanya kepada orang yang terkesan dengan banjir baru ini. Sumbangan kecil kita pasti akan memberikan senyuman kepada mereka.

Azam tahun baru

16.Kemas bahagian rumah tertentu secara sambil lalu sahaja

Penat kalau rumah tetap kotor dan perlu dibersihkan dari atas kebawah setiap hujung minggu. Apa kata kali ini kita ubah. Penyelesaian mudah: Bersihkan semasa anda pergi. Basuh pinggan kotor selepas setiap makan dan lap tandas dan meja sepanjang minggu. Senang kacang.

17. Hidup Minimalist

Hidup lebih menimalis lebih indah dan mudah. Tidak payah beli pinggan mangkuk 6 sets, periuk 8 jenis. Sebab hakikat yang sebenarnya kita hanya pakai beberapa barang sahaja. Kenduri? jangan risau kita boleh pakai pinggan recyle

18.Kurangkan Hutang

Setelah apa yang berlaku masa pandemik ramai yang telah kehilangan kerja. Sesungguhnya kita tidak dapat menjangkakan pada masa hadapan. Apa kata berazam untuk kurangkan hutang. Jangan buat hutang baru. Hidup seadanya

19. Tidur Awal

Nampak simple kan, Tapi ramai yang langgar aspek kesihatan ini. Paling baik tidor awal bangun awal. Badan lebih sihat dan lebih fresh. Otak confirm lebih cerdas

20 Kurang Cakap, Banyakkan Mendengar

Kalau sebelum ini anda seorang yang banyak bercakap, apa kata kali ini ubah banyakkan mendengar terutamanya orang yang lebih rapat dengan kita. Sebenarnya kita akan dapat belajar dan perasan begitu banyak apabila anda meluangkan lebih banyak masa untuk mendengar.

Jom kita berubah lebih baik dengan azam tahun baru ini

Kesemua ini simple sahaja. Tidak payah nak aim yang besar besar. Cuba lakukan yang mudah ini dahulu

One Response

  1. ZAIDALIFAH HUSSIN January 5, 2022

Leave a Reply

error: Content is protected !!