Cara cuci cermin dengan mudah

Cara cuci cermin dengan mudah | Rasanya ramai yang setuju, nak cuci cermin ni agak remeh. Kotoran yang sikit sahaja memang boleh menyebabkan kecacatan yang nyata. Kotoran kecil seperti cap jari, percikan ubat gigi dan coretan pada cermin kotor boleh menjadi sangat menjengkelkan dan menyakitkan hati untuk semua surirumah.

Sakitnya hati itu bersamaan kita melihat kotoran degil cawan cawan kesan kopi. Baca entri cara cuci cawan dengan betul

BACA : Cara kilatkan Lantai dengan Betul

Jadi ini kami ingin kongsikan tips dan beberapa penyelesaian yang sangat pantas untuk membantu anda memiliki cermin bersih yang cantik. Teruskan membaca untuk mendapatkan petua cepat saya tentang cara membersihkan cermin.

Surirumah kena pilih cara yang cepat untuk menangani isu rumah dan domestik dengan lebih efisyen, kerana yang pasti kerja bukan sahaja melibatkan cucian tetapi penyediaan makanan dan juga menjaga anak anak.

Cara Cuci Cermin dengan Mudah

Terdapat beberapa pendekatan berbeza yang saya ambil untuk mendapatkan cermin yang sangat bersih dan bebas coretan, dan kesemuanya adalah sangat mudah!

Pencuci rumah secara DIY

Gunakan bahagian yang sama daripada yang berikut:

  • cuka putih
  • air

Tuangkan setiap satu ke dalam botol semburan, pasikan guna tuala kertas atau kain gentian mikro yang bersih. Caranya sangat mudah, anda boleh ikut cara-cara seperti dibawah

  1. Semburkan larutan tersebut ke seluruh cermin anda. Beberapa pancutan sahaja sudah mencukupi kalau tidak anda seumpama merendak cermin pula.
  2. Lipat kain untuk mengelap tersebut anda menjadi empat, lap cermin dari atas ke bawah secara zig zag.
  3. Lipat kain anda untuk menggunakan suku bersih/kering, dan lap sekali lagi untuk mengilap.
  4. Kemudian berdiri jauh sedikit untuk memastikan anda telah mengambil semua kotoran dan habuk.
Cara cuci cermin

NOTA: Jika anda mempunyai spot kotoran yang degil, gunakan cuka putih tulen untuk menghilangkannya terlebih dahulu, kemudian ikuti langkah di atas. Ingatlah untuk menyembur dan mengelap dengan cepat (jangan sembur dan tinggalkan begitu sahaka ) untuk mengelakkan cermin terus kotor dengan kesan air.

Pencuci kaca yang dijual

Paling mudah, anda boleh juga dapatkan bahan cucian di Mall atau DIY. Terdapat pelbagai range produk pencuci disini. Ada yang bersifat eco friendly dan ada yang bersifat kima terpulang kepada kehendah masing masing. Minyak pudina dalam pembersih ini juga berbau harum dan bertindak sebagai penghalang serangga semula jadi.

Tuala pembersih cermin

Baru-baru ini terdapat cara yang lebih mudah. Ianya memang cara yang sangat cepat dan mudah untuk memastikan cermin anda bersih adalah dengan kerap menggunakan Kain sahaja.

Hanya tambah air dan gentian mikro akan melakukan selebihnya untuk membersihkan dan menapis cermin anda, menjadikan anda mempunyai permukaan bebas coretan dan berkilat yang cantik.

Penggunaan kain norwex Enviro untuk memerangkap habuk dan untuk membuang kesan degil dan kemudian, penggunaan cloth window untuk memberikan hasil kilatan yang baik

Macammama korang Cara cuci cermin?

Korang pun mesti ada cara tersendiri nak cuci cerminkan? mak mak suri rumah selalunya lebih kreatif. Boleh kongsikan cara korang?

Leave a Comment!

error: Content is protected !!