Cara kemas rumah dengan cepat, skil yang wanita kena ada supaya tidak stress

Cara kemas rumah dengan cepat | skil ini perlu ada untuk setiap wanita atau surirumah yang sentiasa penuh kerja seharian. Dari uruskan hal rumah, makanan untuk seisi keluarga dan semestinya menjaga anak-anak

Untuk memudahkan kerja, semua surirumah perlu paham. Terdapat beberapa tugas pembersihan rumah yang perlu dilakukan setiap hari dan mingguan, namun, ada yang untuk diselesaikan setiap beberapa bulan.

Selain perlu memasak dengan cekap, wanita perlu ada skil untuk mengemas dan yang pasti bagi mereka yang kekurangan skil ini dah akhirnya semua kerja tertunda. Ini kerana mereka tidak tahu dan tidak pasti dari mana hendak bermula. Ada pelbagai cara untuk mengemas rumah sebenarnya, dan bergantung kepada kemampuan kita terutama yang bekerja, jangan lupa baca tips kemas rumah untuk tidak berapa rajin juga,

Apakah nilainya kepada kita dan keluarga jika punyra rutin kemas yang baik

  • Anda bangun dan berjalan melalui lorong yang tidak berselerak ke dapur yang mengalu-alukan anda dengan meja yang bersih dan singki bersih.
  • Anda melihat sekeliling ruang tamu dan tersenyum puas. Dengan lantai yang bebas daripada bintik melekit, cecair yang tidak dapat dikenal pasti dan legion Lego yang digeruni.
  • Bersihkan pakaian yang dilipat dengan kemas dan sedia untuk disimpan dan almari pakaian yang membuat bersiap-siap tanpa kerumitan.
  • Mengintip ke dalam peti sejuk memberitahu anda apa yang perlu dibuat untuk sarapan, yang anda buat dalam beberapa minit, dan anda juga membungkus makan tengah hari anak-anak dengan masa yang terluang.
  • Bersedia untuk ke sekolah, kanak-kanak masuk ke ruang tamu, wajah mereka gembira dan teruja. Tidak ada rengekan, pertengkaran atau tolak-menolak di meja dan semua orang mempunyai segala-galanya yang mereka perlukan supaya anda keluar dari pintu, lebih awal daripada masa, dan tanpa kesan atau bintik yang memalukan pada pakaian anda.
  • Anda tidak lagi tertekan, letih atau terharu dan anda menikmati rumah anda dan ketenangan yang baru ditemui.

Ya ini lah kelebihan yang akan ada dapat kalau rumah and bersih dan kemas. Jadi ini adalah 11 cara atau tips untuk semua orang praktikan dan supaya hati kita lebih tenang

Cara kemas rumah cepat

11 cara kemas rumah dengan cepat

Bersihkan seluruh rumah, bukan satu bilik pada masa

Membersih adalah lebih cekap jika anda memilih satu tugas (menyapu habuk, menyedut, mengemop) dan melakukan tugas yang sama di setiap bilik di dalam rumah, berbanding membersihkan dapur, bilik mandi dan kemudian bilik tidur.

Melakukannya dengan cara itu menghalang anda daripada berasa seperti anda berada dalam kitaran pembersihan yang tidak berkesudahan, memulakan tugas yang sama berulang kali.

Kumpulkan semua alatan pembersihan anda dalam bekas khas

Sama ada kedi, baldi atau tote, bukankah lebih mudah mempunyai semua yang anda perlukan untuk membersihkan di satu tempat mudah alih menjadikannya lebih mudah untuk menyelesaikan kerja.

Anda tidak akan membuang masa mencari alatan semasa anda membersihkan, dan tidak perlu risau tentang mengumpulkannya sebelum anda pergi seterusnya.

Bersihkan barang yang berterabur

Sebelum anda mula membersihkan, pergi ke bilik ke bilik dan kutip barang yang bersepah. Semasa anda mengambil setiap item – majalah, buku kertas yang dibaca dengan baik, kasut lama – pertimbangkan sama ada anda perlu menyimpannya, melemparkannya atau mendermanya.

Habuk dan vakum


Sebelum anda mula membersihkan habuk, pastikan kipas siling dimatikan. Tumpukan habuk anda pada bahagian atas perabot dan bahagian bawah rak, pada susur tangan, bingkai gambar, pernak-pernik dan skrin TV. Untuk kawasan yang sukar dicapai, seperti bidai dan rak atas, ikat kain mikrofiber pada hujung mop atau penyapu. Tukar cadar di dalam bilik tidur sebelum anda mengosongkan.

Lap cermin dan kaca


Gunakan satu kain microfiber lembap, diikuti dengan satu kain kering dalam mengelap bersih semua cermin dan permukaan kaca.

Basuh kuman di atas meja dan kawasan permukaan


Pergi melalui rumah anda dan lap permukaan yang keras – daripada bahagian atas kaunter, peralatan dan kabinet ke tombol pintu, suis lampu, alat kawalan jauh TV dan telefon. Anda harus membasmi kuman beberapa permukaan tersebut, terutamanya yang mungkin menghantar kuman ke jari dan muka orang. Buat penyelesaian pembasmian kuman tidak toksik dengan mencampurkan satu perempat hingga setengah cawan cuka sari apel putih atau epal dengan secawan air.

Fokus pada tab, singki dan tandas


Sembur pembersih pada sinki dapur kemudian pada sinki bilik mandi, tab mandi dan tandas. Biarkan selama beberapa minit supaya pembersih mempunyai masa untuk melarutkan kotoran dan kotoran. Kemudian kembali ke dapur dan mula menyental. Jangan lupa untuk mengelap bahagian dalam ketuhar gelombang mikro. Tandas bersih tahan lama.

Semasa di dapur, anda juga ingin memastikan pelupusan sampah anda berada dalam keadaan yang tip-top. Jika anda tidak pasti cara terbaik untuk membersihkan pelupusan sampah, klik di sini untuk beberapa petua pembersihan pembuangan sampah DIY yang berguna.

Sapu, kemudian mop


Sapu lantai dapur dan bilik air. Mula mengemop dari sudut paling jauh bilik dan bergerak ke belakang ke arah pintu (iaitu, jangan mengemop diri anda ke sudut). Bilas mop setiap kali anda melengkapkan kawasan 4-kali-4 kaki.

Teruskan bergerak apabila anda vakum


Jangan risau tentang mendapatkan setiap sudut dan celah apabila anda mengosongkan. Teruskan bergerak melalui rumah, menjalankan vakum di setiap bilik berkarpet dalam satu laluan.

Sesetengah tugasan tidak perlu dilakukan setiap minggu. Ini termasuk menyapu perabot, membersihkan tingkap, dan mencuci permaidani dan tikar mandi. Periksa aksesori ini dan gunakan pertimbangan anda sendiri.

Jangan lupa untuk rutin mencuci alatan pembersihan anda


Bahagian pembersihan rumah yang sering diabaikan ialah menyelenggara alat pembersihan anda. Menggunakan mop kotor atau vakum dengan beg penuh adalah kurang berkesan, dan anda akan menghabiskan lebih banyak masa untuk membersihkan.

Dengan kata lain mesti ada penyelenggaran untuk setiap tools atau alatan jadi ini pastinya akan membantu Cara kemas rumah cepat

Jadikan pembersihan sebagai aktiviti berkumpulan


Menjadikan pembersihan sebagai usaha berpasukan adalah salah satu cara terbaik untuk membersihkan rumah dengan cepat. Jadualkan masa lebih awal dengan keluarga anda, dan berikan tugas kepada setiap orang. Bekerja bersama boleh menambahkan keseronokan pada pembersihan dan rumah anda akan berkilauan dalam masa yang singkat.

Semasa anda membersihkan, pastikan anda menyemak item penyelenggaraan rumah, seperti sinki yang rosak yang boleh menyebabkan kerosakan air.

Ikuti panduan langkah demi langkah ini untuk memanfaatkan masa anda sepenuhnya dan membersihkan rumah anda dengan cepat.

Leave a Comment!

error: Content is protected !!