Isteri Jangan Berlagak Kuat Nak Jadi SUPERWOMEN, Belajar Kongsi Tanggungjawab Dengan Suami

Isteri jangan berlagak kuat, nak jadi superwomen. Rasa diri cukup kuat, cukup hebat, cukup kental. Wanita yang boleh lakukan semuanya seorang diri. Hakikatnya dirinya tak mampu memikul segala beban seorang diri.

Jangan ingat diri itu superwomen, boleh buat apa saja hingga akhirnya diri sediri yang tertekan. Takut nanti, boleh jatuh sakit tau.

Terlalu Penat Urus Semua Perkara

Bagi isteri yang berkerja, masa sangat padat. Setelah penat bekerja di pejabat, balik ke rumah perlu uruskan anak-anak dan kerja rumah lainnya.

Sampai rumah, belum tukar baju dah ke dapur siapkan makan malam. Belum lagi nak layan karenah anak-anak yang merengek inginkan perhatian. Waktu itu badan memang dah letih sangat tapi digagahi juga, atas dasar tanggungjawab.

Isteri Jangan Berlagak Kuat Nak Jadi SUPERWOMEN, Belajar Kongsi Tanggungjawab Dengan Suami

Lebih Rela Buat Sendiri

Suami? Ramai isteri yang ‘malas’ nak suruh itu dan ini. Nanti bertengkar. Kalau pun disuruh, suami buat ala kadar, isteri juga yang sakit hati. Akhirnya isteri lebih rela dia sendiri yang buat semua kerja.

Sepatutnya, suami kena faham kepenatan isteri. Apa salahnya bantu isteri mana yang patut tanpa perlu isteri suruh. Kalau isteri sibuk masak, suami tolong tengokkan anak-anak. Ini tak, ‘tolong tengok’ handphone atau TV pandailah!

Baca artikel lain di sini:https://surihack.com/terima-baik-buruk-pasangan-jangan-bandingkan-dengan-pasangan-orang-lain/

Isteri Jangan Berlagak Kuat, Ia Tanggungjawab Bersama

Dalam rumah tangga, tanggungjawab mesti dipikul bersama, kena saling tolong menolong. Jangan asyik cakap; memasak tugas isteri, menguruskan anak tanggungjawab isteri. Habis, apa tanggungjawab suami? Cari nafkah? Hai…Nafkah pun sama-sama cari!

Mungkin ada suami yang memang tak pandai masak. Tak apa, masih boleh ringankan beban isteri. Sama-sama ke dapur, tolong cuci pinggan, kupas bawang, itu pun isteri dah hargai. Yang penting, suami ada keinginan nak ringankan beban isteri. Tak reti, isteri boleh ajar, apa ada hal!

Suami bantu isteri tanda kasih sayang pada isteri. Tentu isteri akan rasa dirinya dihargai dan disayangi suami.

Isteri Jangan Berlagak Kuat Nak Jadi SUPERWOMEN, Belajar Kongsi Tanggungjawab Dengan Suami

Semua Benda Nak Buat

Ada suami yang memang akan serahkan pada isteri sejumlah wang tiap bulan dan isteri yang kena bayarkan bil-bil dan sebagainya. Mereka hanya tahu semuanya settle. Isteri jangan berlagak kuat. Apa salahnya kalau suami ambil peranan itu. Ini tak, hal sekolah anak-anak pun isteri yang uruskan. Bil-bil rumah pun nak isteri uruskan. Jadi, apa yang suami buat?

Memang mungkin isteri tak kisah pun. Tapi, apa salahnya berbagi tugas. Jangan serahkan bulat-bulat pada isteri.

Terus-Terang Dengan Suami

Isteri jangan berlagak kuat. Kena berterus terang dengan suami untuk berbagi tanggungjawab. Kadangkala suami, bila tengok isteri mampu buat semua perkara, akhirnya mereka ambil mudah dan lepas tangan.

Ini bukan masalah boleh buat atau tak, tapi kenapa nak bebankan segala urusan keluarga atas bahu isteri? Penat tau bila nak fikir semua benda.

Jadi, isteri kena luahkan jika ada perkara yang tak memuaskan hati. Takut nanti, bila dipendam, perkara kecil boleh jadi besar tau! So, isteri jangan berlagak kuat, nak pendam semua perkara sendirian.

Isteri Jangan Berlagak Kuat, Kita Bukan Robot!

Isteri kena ingat. Diri kita bukan robot ye. Kalau tak cukup rehat, rasa tertekan, macam-macam penyakit boleh timbul. Tak berbaloi kalau jatuh sakit sebab stres dengan suami kan?

Lagi pula, apa guna ada suami kalau tak boleh kongsi tanggungjawab? Tak gitu?

Kalau stres sangat, maybe percutian atau staycation boleh menguatkan kita semula.

Leave a Comment!

error: Content is protected !!