Apakah penyakit Talasemia? Dan kenapa pasangan yang mahu berumahtangga wajib lakukan saringan

Apakah penyakit Talasemia ? Penyakit THALASSEMIA menjadi topik hangat baru baru ini. Apabila tular kisah dalam TIKTOK dimana sepasang kekasih yang mengambil keputusan untuk putus hubungan setelah mengetahui kedua-duanya adalah pembawa talassemia,

Maka penyakit ini menjadi topik bualan netizen, dan ramai yang masih belum faham kenapa mereka putuskan hubungan

Cadangan kepada Kerajaan

Sepertimana Ujian HIV, kerajaan diminta mewajibkan ujian saringan bagi mengesan pembawa talasemia ke atas semua pasangan sebelum mereka mendirikan rumah tangga

Cadangan itu dikemukakan wakil pelbagai persatuan talasemia dalam usaha mengawal dan mengurangkan risiko kelahiran bayi dengan penyakit berkenaan.

Saringan itu memberi peluang dan sebagai garis panduan kepada pasangan untuk menentukan sama ada mereka ingin meneruskan perkahwinan atau sebaliknya.

Apakah penyakit Talasemia

Antara persoalan yang timbul: Kenapa mereka perlu putuskan hubungan? Kalau kahwin juga, apa bakal terjadi? Macam mana mereka boleh dapat penyakit talasemia?

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan telah menerangkan dengan lebih lanjut dan terperinci apakah penyakit Talasemia ini

BACA : Masalah Haid tidak teratur

Apakah penyakit Talasemia

 1. Thalassemia (talasemia) adalah penyakit genetik(keturunan) yang berbahaya. Ia menjejaskan penghasilan darah, sehingga ia tidak mencukupi untuk kehidupan yang normal.
 2. Terdapat beberapa jenis talasemia, antaranya talasemia alfa dan talasemia beta. Setiap satunya ada pecahan masing-masing. Kita akan fokus perbincangan kita kepada talasemia beta.
 3. Talasemia beta terbagi kepada 2:
  • Talasemia major
  • Talasemia minor*
   • Terdapat juga: talasemia intermedia (pertengahan).
 4. Individu yang mempunyai talasemia major dipanggil pesakit talasemia. Pesakit talasemia mempunyai gejala: cepat letih, pucat, sesak nafas, perkembangan fizikal terjejas, dll.
 5. Individu yang mempunyai talasemia minor dipanggil pembawa. Pembawa talasemia lazimnya tidak bergejala, dan hanya menunjukkan tanda-tanda dalam keadaan tertentu.
 6. Bila 2 pembawa talasemia berkahwin, maka :
  • 25% risiko anak = pesakit (major)
  • 50% risiko anak = pembawa (minor)
  • 25% anak = normal7.
 7. Mengapa kita perlu khuatir dengan risiko anak menjadi pesakit talasemia(major)? Kerana rawatannya panjang, rumit dan memerlukan kos yang tinggi. Ia juga menjejaskan kualiti hidup mereka.
 8. Rawatan talasemia major:
  • Transfusi darah 2-4 minggu sekali
  • Terapi chelation (buang zat besi terkumpul)
  • Splenectomy (buang limpa: jika perlu)
 9. Rawatan hanya boleh dihentikan sekiranya pesakit menjalani pemindahan sum-sum tulang. Itupun ada tidak semuanya berjaya. Jika gagal, transfusi dan chelation dilakukan sepanjang hayat.
 10. Oleh kerana rawatannya rumit, talasemia perlu dicegah. Caranya, adalah dengan menyaring pasangan yang ingin berkahwin, untuk menilai sama ada mereka ada genetik talasemia atau tidak.
 11. Saringan talasemia dibuat dengan melakukan ujian darah. Ia disaring pada semua kerana pembawa biasanya tiada gejala. Jadi pengecaman melalui pantauan gejala tidak mencukupi
 12. Jika kedua-dua pasangan didapati adalah pembawa talasemia, maka pasangan akan diberi konsultasi tentang penyakit ini, diterangkan risiko berkenaan zuriat, dan sebagainya.
 13. Pasangan tidak akan dipaksa putuskan hubungan. Malah pasangan akan membuat keputusan berdasarkan informasi yang telah diberi, dan hasil perbincangan mereka sendiri.
 14. Keputusan yang boleh dibuat oleh pasangan.
  • Tidak berkahwin
  • Kahwin, rancang tiada anak (biological)
  • Kahwin, dapatkan anak, dan sedia hadapi risiko.
Apakah penyakit Talasemia

Kempen kesedaran tentang talasemia kini giat dijalankan. Saringannya juga bukan sahaja dibuat kepada pasangan yang hendak berkahwin sahaja, malah telah dibuat di sekolah.

Semoga bermanfaat! dan keep sharing guys

Leave a Comment!

error: Content is protected !!