Cara Servis Aircond DIY

Cara Servis Aircond DIY | Aircond atau penyaman udara merupakan alatan penting untuk setiap rumah. Paling kurang mesti ada sebijik di bilik tidur. Kadang-kadang setelah bertahun tahun kita akan rasa aircond dah kurang sejuk. Jadi kita pun mulalah cari orang untuk servis aircond dan charge pula boleh mencapai RM300.00. Kadang-kadang tiada servis pun, hanya masukkan gas.

Dan paling sedih ” sejuk’ hanya bertahan beberapa minggu sahaja. Jadi apa kata kalau kita cuba servis aircond sendiri.

Sebelum kita membincangkan cara membersihkan unit AC anda dengan baik, terdapat beberapa benda penting yang perlu anda ingat:

Info Penting cara servis Aircond DIY

  1. Proses ini akan mengambil masa. Mungkin ambil setengah hari untuk melakukan kerja dengan betul.
  2. Bahagian pembersihan memerlukan pergerakan dan ketangkasan yang tepat.
  3. Anda mungkin memerlukan alat khusus untuk menyelesaikan pembersihan.
  4. Walaupun anda boleh melakukan jenis penyelenggaraan ini sendiri, anda mungkin mendapati bahawa kesabaran dan kemahiran motor halus yang diperlukan untuk tugas itu menjadikan kerja ini paling sesuai untuk seorang profesional.

Tetapi apa kata cuba dahulu, boleh jimat RM300.00 kan

Maklumat Asas Tentang Aircond

Sebelum anda mula membersihkan unit AC anda, anda perlu memahami sedikit tentang cara sistem berfungsi. Penghawa dingin mempunyai komponen dalaman dan komponen luaran, dan setiap satu mengandungi jenis gegelung berbeza yang perlu anda bersihkan.

Gegelung penyejat terletak di bahagian dalam unit. Gegelung ini biasanya diperbuat daripada tembaga, yang mengalirkan haba dengan mudah, dan ia mengandungi penyejuk. Gegelung menyerap haba apabila udara panas melaluiny, dan penyejuk menyejat ke keadaan gas.

Dari sana, bahan pendingin memindahkan udara panas ke unit luar, di mana ia melalui pemampat ke gegelung pemeluwap. Pada ketika ini, pemampat mengembalikan bahan pendingin kepada keadaan cair. Gegelung pemeluwap kemudiannya membebaskan haba ke udara sekeliling dengan bantuan kipas ekzos.

BACA : Cara bersihkan Oven

Untuk membersihkan penghawa dingin anda, anda perlu membersihkan kedua-dua komponen dalaman dan luaran unit anda.

1. Pembersihan Penapis

Setiap penyaman udara dilengkapi dengan penapis. Penapis ini perlu dibersihkan setiap bulan. Namun ia bergantung kepada penggunaan. Makin kerap anda guna, kami syorkan anda mencucinya sekali sebulan.

Yang pasti penggunaan secara kerap juga menyebabkan unit penyaman udara penuh dengan kotoran, habuk, bakteria berbahaya, kuman dan juga kulat. Ini bermaksud anda sentiasa bernafas dalam udara yang tercemar dan berpotensi kepada penyakit dan risiko kepada kesihatan.

Kiranya cucian untuk penapis ini adalah yang paling basic. Keluarkan penapis, buang dan habuk habuk yang melekat di jaringan tersebut.

Cara Servis Aircond DIY

2. Pembersihan Unit Dalam (Indoor)

Bergantung kepada kekerapan penggunaan, untuk penggunaan yang biasa atau normal, anda perlu mencuci penapis penyaman udara anda sekurang-kurangnya 2 bulan sekali. Jika anda tidak yakin untuk melakukannya cari juruteknik atau professional yang boleh membantu anda melakukan kerja pembersihan terutamanya yang melibatkan pembersihan coil dalam.

Selain dari mencuci penapis, step kedua ini dapat menjami anda dapat memanjangkan hayat unit penyaman udara anda dan memastikan udara sekitar bersih sekaligus menjimatkan tenaga elektrik.

Selain itu cucian kimia juga perlu dilakukan sekurang-kurangnya sekali pada setiap tahun. Cucian kimia dapat membunuh bakteria, virus, dan juga kulat yang boleh mengakibatkan alahan, resdung dan juga asma.

3. Pembersihan Unit Luar (Condenser)

Unit luar (condensor) anda juga perlu dibersihkan untuk mengelakkan kotoran terkumpul sekaligus akan membuatkan unit ini tersumbat dan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Kebiasaannya unit luar akan dikotori pasir dan daun-daun dari pokok yang gugur yang melekat dikawasan condenser ini.

Sebenarnya pembersihan unit luar ini agak risiko untuk rumah double storey atau rumah pangsa, mungkin lebih baik boleh dilakukan oleh pakar-pakar penyelenggaran penyaman udara yang boleh didapati secara online atau pengesyoran oleh kawan-kawan anda.

Cuma apa yang boleh dilakukan, cuci kotoran kotoran nyata yang terkumpul supaya mengurangkan risiko lain pula

Cara Servis Aircond DIY macam mudahkan

Cara servis aircond rumah sememangnya mudah untuk dilakukan sekiranya ada punya tools yang lengkap. Paling baik untuk membuat servis pada penyaman udara anda pada setiap 6 bulan sekali bagi memastikan penyaman udara anda sentiasa berfungsi dengan baik. Penyaman udara yang tidak diselenggara dengan baik akan menyebabkan banyak masalah akan timbul

BACA : 11 cara ubahsuai rumah secara DIY

Leave a Comment!

error: Content is protected !!