Khasiat Minyak Ikan dan manfaat minum minyak Ikan Sebelum Tidur

Khasiat Minyak Ikan ini memang tidak boleh dinafikan sejak dari dahulu. Ia sememangnya baik untuk diamalkan dalam rutin diet harian kita

Kalau masih ingat di awal tahun 1980an dan 1990an sebelum lambakan produk Malaysia pada hari ini, pada satu ketika negara kita sangat popular dengan brand “Fisherman Scotss Emulsian’ Botol putih dan botol oren.

Visual pemancing mengendong ikan dibelakangya masih lekat di memori ini walaupun sudah jarang melihat ‘kelibat’ iklan tersebut di kaca TV.

Kalau sekarang Minyak ikan Omega 3 terbaik di farmasi brand apa pulak yer? Malah ada yang mengatakan minyak ikan amway pun antara menjadi pilihan ramai.

Ikan kod, ikan salmon malah ikan sardin pastinya membawa khasiat Omega 3, tetapi jumlah yang diambil tidak sama diantara satu sama lain, dan diet harian kita pula tidak semestinya juadah ikan. Bagi seorang individu dewasa, sekurang-kurangnya dua hidangan ikan yang kaya dengan omega-3 seminggu disyorkan.

Umumnya, jenis omega-3 yang terdapat dalam minyak ikan menawarkan manfaat kesihatan yang lebih baik berbanding omega-3 yang boleh ditemui dalam beberapa sumber tumbuhan.

Minyak ikan mengandung dua jenis asam lemak omega 3 penting: eicosapentaenoic acid (EPA) dan docosahexaenoic acid (DHA).

Pilihan makanan lain selain ikan yang turut mengandungi beberapa asid lemak omega-3 adalah termasuk flaxseed, walnut, minyak kanola, kacang soya dan minyak soya

Namun apa sahaja pun jangan berlebihan, ianya tidak boleh lebih dari 3 gram sehari. Sekiranya kita mengambil dengan jumlah yang betul dan katanya jika minum minyak ikan sebelum tidur ia akan dapat memberikan manfaat yang lebih besar kepada kita.

Apakah Minyak Ikan

Minyak ikan adalah sejenis makanan tambahan yang kaya dengan asid lemak omega-3 sejenis lemak tidak tepu yang penting untuk kesihatan optimum. Antara potensi manfaat minyak ikan termasuk:

Meningkatkan fungsi otak dan ingatan

 • Menyokong kesihatan jantung dengan menurunkan tekanan darah dan paras kolesterol
 • Mengurangkan keradangan dan sakit sendi
 • Meningkatkan kesihatan kulit dan merawat keadaan kulit tertentu
 • Mengurangkan risiko gangguan kesihatan mental tertentu, seperti kemurungan dan kebimbangan

Kalau ikutkan banyak manfaat dan khasiat minyak ikan ini, khasiat kepada ibu mengandung WHO menyarankan konsumsi suplemen omega 3 sebanyak 300 mg per hari untuk ibu hamil, pada anak yang menhidap ADHD, yang punya masalah asma dan beberapa penyakit lain yang lebih kritikal.

Malah gangguan mental seperti depresi dan bipolar antara kondisi membahayakan nyawa kerana tidak mendapatkan EPA dan DHA yang cukup.

Penyelidikan Minyak Ikan

Apa yang membuatkan saintis berminat untuk mengkaji Asid lemak Omega-3 kerana sejak beberapa dekad lalu kerana pemerhatian mereka mendapati masyarakat Inuit atau Eskimo mempunyai kadar penyakit jantung yang amat rendah berbanding dengan masyarakat Eropah dan Amerika.

Yang pasti salah satu sebabnya adalah kerana pemakanan mereka adalah kaya dengan asid lemak Omega-3 iaitu daripada ikan dan makanan laut yang lain, walaupun mereka amat kurang memakan sayur-sayuran

Begitu juga dengan pemerhatian saintis di beberapa buah tempat di dunia seperti penduduk di Okinawa, Jepun dan Kepulauan Crete, Mediterranean juga mempunyai kadar penyakit jantung yang lebih rendah berbanding masyarakat di barat.

Penduduk di sini juga mempunyai amalan pemakanan ikan yang tinggi.

1.Khasiat Minyak Ikan kepada jantung

Dalam American Journal of Clinical Nutrition dan Journal of American Medical Association (JAMA) pada tahun 2006, laporan menunjukkan kesan positif pengambilan asid lemak Omega-3 kepada kesihatan jantung..

Beberapa cara omega-3 boleh menyokong kesihatan jantung termasuk:

 • Mengurangkan keradangan: Omega-3 mempunyai ciri anti-radang, yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.
 • Menurunkan tekanan darah: Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa omega-3 boleh membantu menurunkan tekanan darah, yang merupakan faktor risiko utama untuk penyakit jantung.
 • Mengurangkan trigliserida: Omega-3 boleh membantu menurunkan tahap tinggi trigliserida, sejenis lemak dalam darah yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.
 • Memperbaiki aliran darah: Omega-3 boleh membantu meningkatkan aliran darah, yang boleh memberi manfaat untuk kesihatan jantung.

2.Khasiat Minyak Ikan Kesihatan Sendi

 • Mengurangkan keradangan: Omega-3 mempunyai ciri anti-radang, yang boleh membantu mengurangkan sakit sendi dan kekakuan yang berkaitan dengan keadaan seperti rheumatoid arthritis.
 • Meningkatkan fleksibiliti: Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa omega-3 boleh membantu meningkatkan fleksibiliti sendi, yang boleh memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai masalah mobiliti.
 • Melambatkan perkembangan kerosakan sendi: Omega-3 boleh membantu melambatkan perkembangan kerosakan sendi yang disebabkan oleh keadaan seperti osteoarthritis.

3.Khasiat Minyak Ikan kepada Kesihatan Kulit

 • Mengurangkan keradangan: Omega-3 mempunyai ciri anti-radang, yang boleh membantu mengurangkan kemerahan dan bengkak yang berkaitan dengan keadaan kulit tertentu, seperti jerawat dan ekzema.
 • Meningkatkan penghidratan: Omega-3 boleh membantu meningkatkan keupayaan kulit untuk mengekalkan kelembapan, yang boleh membantu mengekalkan kulit terhidrat dan sihat.
 • Melambatkan proses penuaan: Beberapa kajian mencadangkan bahawa omega-3 boleh membantu melambatkan proses penuaan dengan mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan.

Perlu diingat bahawa walaupun omega-3 mungkin mempunyai potensi manfaat ini, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya peranan asid lemak ini. Semua pesakit tetap perlu berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan sebelum membuat sebarang perubahan pada rejimen diet atau suplemen anda.

Leave a Comment!

error: Content is protected !!