Tip Murah Rezeki, Istiqomah Amalkan DOA dan ZIKIR Pembuka Rezeki Ini

Tip murah rezeki, selain berusaha, kita juga wajib berdoa kepada Allah SWT yang memberikan rezeki pada kita.

Rezeki memang sudah diatur oleh Allah SWT dan kita sebagai hamba-Nya hanya mampu berusaha serta mengiringi dengan doa untuk mendapatkan yang terbaik daripada-NYA.

Doa juga menandakan kita menyerahkan segalanya pada Yang Maha Berkuasa, pemberi rezeki. Setelah penat berusaha, angkat tangan dan memohon doa kepada-NYA supaya dikurniakan rezeki untuk kita.

Sudah pastinya, kita menginginkan rezeki yang dikurniakan itu adalah rezeki yang halal dan diberkati. Betul tak?

Tip Murah Rezeki, Istiqomah Amalkan DOA dan ZIKIR Pembuka Rezeki Ini

Tip Murah Rezeki, Ada Doa Yang Patut Diamalkan

Setelah berusaha semampu kita, selebihnya kita banyakkan berdoa, bertawakal dan berserah pada Allah.

Jadi, apakah ada doa-doa mustajab yang boleh kita amalkan sebagai tip murah rezeki?

Beberapa doa bahkan dipercayai dapat membuka pintu rezeki untuk kita sebagai umat Islam. Berikut beberapa doa pembuka rezeki yang mustajab yang biasa diamalkan oleh umat Islam.

Doa yang dikongsikan ini mudah dan pendek saja. Mudah untuk diingati dan diikuti oleh sesiapa saja. Yang penting, kena istiqomah ye. Jangan sekerat jalan.

Doa Pertama:

“Yaa awwalal awwaliin wa yaa aakhirol aakhiriina wa yaa dzal quwwatil matiin wa roohimal masakiin wa yaa arhamar roohimiin.”

Ertinya: “Wahai Yang Maha Awal di antara mereka yang awal, wahai Yang Maha Akhir di antara mereka yang akhir, Wahai Yang Memiliki Kekuatan, wahai Yang Menyayangi orang-orang miskin, wahai Yang Maha Pengasih di antara mereka yang pengasih.” (HR. Abu Dawud)

Doa Pembuka Rezeki Kedua:

“Allahumma innii as-aluka ‘ilman naafi’a, wa rizqon thoyyibaa, wa ‘amalan mutaqobbalaa.”

Ertinya: “Ya Allah, sungguh aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat (bagi diriku dan orang lain), rizki yang halal dan amal yang diterima (di sisi-Mu dan mendapatkan ganjaran yang baik).” (HR. Ibnu Majah, no.925 dan Ahmad 6: 305)

Doa Pembuka Rezeki Ketiga:

“Allahummaghfirlii, warhamnii, wahdinii, wa ‘aafinii, warzuqnii.”

Ertinya: “Ya Allah, ampunilah aku, kasihanilah aku, berilah petunjuk padaku, selamatkanlah aku (dari berbagai penyakit), dan berikanlah rezeki kepadaku.”

Tip Murah Rezeki, Istiqomah Amalkan DOA dan ZIKIR Pembuka Rezeki Ini

ZIKIR PEMBUKA REZEKI

Selain doa-doa yang boleh kita amalkan seharian, terdapat zikir-zikir yang wajar diamalkan seharian untuk menjemput rezeki. Di antaranya ialah:

1. Tip Murah Rezeki, banyakkan membaca – “La Hawla Wala Quwwata Illa Billah”

Maksud: Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata.

“Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – La hawla Wala Quwwata Illa billah”. (HR. At-Tabrani)

2. Membaca “La Ilaha Ilallah Al Malikul Haqqul Mubin”

Maksud: Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, Allah yang Maha Benar lagi Maha Nyata.

“Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illalla al malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa takut dalam kubur.” (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami)

3. Baca  “Subhanallahi Wabihamdihi Subhanallahil ‘Adziim”

Maksud: Maha Suci Allah dan segala puji bagi-Nya, Maha Suci Allah yang Maha Agung.

“Dari setiap kalimat itu seorang malaikat yang bertasbih kepada Allah Ta’ala sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu.” (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Surah Al-Ikhlas

“Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkat bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya.” (HR. At-Tabrani)

5.  Surah Al-Waqi’ah

“Barangsiapa membaca Surah Al-Waqi’ah setiap malam maka tidak akan ditimpa kesempitan hidup.” (HR. Al-Baihaqi dalam Syu’ab Al-Iman)

6. Tip Murah Rezeki, banyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w

Dari Umar bin Khattab dari Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali selawat maka Allah akan membalas sepuluh kali selawat dan mengangkatnya sepuluh darjat.”

(Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad, Ibnu Abu Syaibah…al-Bazzar….Ibnu Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul)

7. Melazimkan beristighfar

“Barangsiapa melazimkan beristighfar nescaya Allah akan mengeluarkan dia dari segala kesusahan dan memberikan rezeki dari arah yang tidak pernah diduga.” (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah)

Semoga Allah memakbulkan doa kita semua.

Sumber: https://says.com/my/seismik/zikir-pembuka-rezeki;

https://www.suara.com/news/2021/04/22/213821/6-doa-pembuka-rezeki-yang-paling-mustajab

Leave a Comment!

error: Content is protected !!